Week 17 Bangkok- Bangkok

Zondag 12 – donderdag 17 februari Bangkok

Gratis garnalen

Uit de Thaise menukaart worden we niet veel wijzer. In de keuken dus maar even kijken wat er voorhanden is. De keuze blijkt vrij beperkt. Als we even later aan ons zoveelste bordje rijst met groente en kip zitten komt de visboer op zijn brommer langs. We rijden hier langs de kust richting Bangkok, waar veel garnalenkwekerijen zijn. Een grote zak garnalen wisselt van eigenaar. Als we dat hadden geweten hadden we wel even gewacht! Het verlangen in onze blik valt de eigenaar van het restaurant kennelijk op. Een vriendelijke man, die naast ons krab zit te eten. Hij zegt wat tegen zijn vrouw, de kokkin, die vrijwel onmiddellijk een schaaltje garnalen op tafel zet die gisteren zijn overgebleven. Hierop grijpt hij in en neemt de plek van zijn vrouw in de keuken over. Hij doet wat olie in de pan, doet er een forse hoeveelheid knoflook bij en pakt een grote hand verse garnalen. Beetje vissaus erbij, een paar chili's, een scheutje bouillon en even de deksel erop. Zijn vrouw moet lachen en wijst hem erop dat hij de garnalen niet te lang moet bakken. Ze spreken allemaal geen woord Engels, maar het kan niet anders dan dat ze zich met zijn bakkunsten bemoeit. They are all the same. Even later staat er een schaal heerlijke superverse gebakken garnalen voor onze neus. Daar is nog wel een plekje voor te vinden, ook al hebben we de rijst al op. Ze zijn heerlijk, maar het zijn er gewoon veel te veel. We besluiten verder te gaan. De kokkin pakt een bakje om ons de resterende garnalen mee te geven. We moeten echter nog een paar uur in de zon fietsen, dus dat lijkt ons een beetje zonde. Dan kunnen we de garnalen straks weggooien. Als we afrekenen maken de man en vrouw ons duidelijk dat de garnalen niet in rekening gebracht zijn. Krijgen we gratis.

We bewaren goede herinneringen aan al die kraampjes en winkeltjes waar we onderweg stopten voor eten en drinken. Deze stop staat wel symbool voor de hartelijkheid van de mensen onderweg. Natuurlijk was er heel af en toe iemand chagrijnig. Bijvoorbeeld die vrouw die op een bamboematje in het winkeltje lag te slapen en we wakker moesten maken voor onze twee cola. Op 2 februari was het de Chinees Oudejaarsdag. Veel van de winkeltjes in Thailand worden gedreven door etnische Chinezen. We hadden aan de borrel gekund die ochtend. Voor het winkeltje zaten alle buurvrouwen aan een feestmaal. De jongen die het ijs kwam brengen kreeg een neutje voor hij naar de volgende klant ging. Wij hebben voor de eer bedankt, met nog 50 km te fietsen voor de boeg. Wel kregen we een tros bananen mee en nog wat ander fruit. Straks als we weer in Nederland zijn zullen we die vriendelijkheid op het terras missen. Ik hoor het nu al: "Ja meneer, mijn collega komt er zo aan!”

Donderdag 17 februari – maandag 21 februari Pak Chong, Khao Yai NP

Uitgefietst

Met gemengde gevoelens parkeer ik de tandem in de bergruimte van het hotel in Bangkok. Dat was het dan. Onze mooie prachtige tandem, die geen enkel gebrek meer heeft vertoond na de haperingen helemaal in het begin met de Rohloff-naaf, die ons fantastisch mooie fietsmomenten heeft bezorgd, moeten we even alleen laten. Straks krijgt zij weer concurrentie. Ik kijk er namelijk naar uit om straks op mijn racefiets te stappen en eens te zien hoe dat voelt met zoveel kilometers in de benen. Mijn Pegoretti staat al te trappelen, ik weet het.

Het weerzien met Lisanne en haar vriend Sander was emotioneel. Heerlijk om je kind weer even vast te kunnen pakken. Er viel heel wat bij te praten, van beide kanten. Sander was nog nooit in Bangkok geweest, dus die hebben we door de stad gesleept naar een paar bezienswaardigheden, tempels dus. Hij moet kapot zijn geweest 's avonds. Ik kan me nog heel goed herinneren hoe die stad mij de eerste keer overviel. Het lawaai, de drukte, het verkeer, de warmte en al die mensen. Ze wonen dan wel in Amsterdam, maar dat is niet te vergelijken met deze heksenketel. Het went gek genoeg als je er vaker komt. Sander moest ook geloven aan de fietstocht door de stad en de buitenwijken met Co van Kessel. Iedereen die een paar dagen in Bangkok is moet dat eigenlijk doen. Je fietst af en toe bijna door de huiskamer van mensen heen. Hij vond het geweldig, net als wij.

Lisanne en Sander zijn donderdag vertrokken naar Cambodja en wij zijn afgereisd naar Khao Yai, het natuurpark een paar uur treinen boven Bangkok. 's Middags volgde vrijwel direct na aankomst de eerste excursie. We zien miljoenen vleermuizen die tegen zonsondergang uit een grot tevoorschijn komen. Ze vormen een langgerekte slingerende suizende wolk die wel een uur aanhoudt. Roofvogels hangen al klaar in de lucht en duiken door de wolk vleermuizen heen. Van de eerste tienduizend uitvliegende vleermuizen hebben er minstens 10 erge pech.

Gisteren een volle dag op excursie. We zagen withand en zwarte gibbons van boomtop naar boomtop springen. Grote sprongen. Moeders met kroost aan de buik. Ik meende toch echt te zien dat een kleine gibbon die ook zelf sprong, blij was dat hij het weer had gered. We wandelden een paar uur door de jungle, eerst de drogere en later de nattere variant. Indrukwekkend. En helemaal op het eind van de dag, toen de zon al bijna onder was, wilde olifanten. Eentje had een gebroken poot. Opwinding onder de gidsen. Ze waren het jonge mannetje al jaren kwijt en dachten dat hij bezweken was, maar na 6 jaar bleek hij nog te leven. De knak in zijn rechterpoot was goed te zien en hij kon er nog steeds niet op staan. De dierendokter uit Bangkok werd gewaarschuwd en ze proberen hem te verdoven en alsnog te opereren.

We zagen ook tweemaal neushoornvogels vliegen. Veel beter dan dat we in Vietnam hebben gezien. Maar morgen gaan we op vogelexcursie, speciaal voor deze prehistorisch ogende vogels. Ik ben er helemaal een beetje opgewonden van.

Gibbons en felgekleurde vogels

Onze derde Khao Yai excursie was een birdwatchingtrip. Samen met de guesthouse eigenaar Mr. Nine in de luxe pick-up Toyota op stap, van 's morgens 6 tot ‘s avonds 7. Vogels kijken is natuurlijk Bram's hobby, maar in de loop der jaren krijg je er als echtgenote en recreatiepartner natuurlijk ook wel wat van mee. Bovendien kan ik erg genieten van de natuur en die was er volop in het nationale park. Ik kan er ook ontzettend van genieten als iemand ergens erg enthousiast over is. En dat was onze gids. Hij was niet van de leuterpraatjes. Alle gespreksonderwerpen die we in de loop van de dag aansneden bloedden na korte tijd dood door zijn summiere antwoorden. Niet onvriendelijk hoor, maar gewoon kort van stof. Hij kwam echter volledig tot leven als we een mooie vogel of een gibbon zagen, z'n ogen gingen stralen en een grote brede glimlach sierde zijn gelaat. Dat hebben we deze lange dag ontzettend veel gezien, dankzij zijn adelaarsogen. Hij gaf niet op, we gingen nog eens terug naar de plek waar een vliegenvanger gespot kon worden. Die was helaas nog steeds niet thuis. In plaats daarvan zat er een schattig klein uiltje, waar we ook al erg geroerd door waren. Mr. Nine maakte videootjes door de telescoop, als het lukte begon hij zachtjes te loeien en te grinniken. Ik moest de camera altijd in de aanslag hebben. Zodra hij beeld had klonk het bevelend naar achteren ”camera”, en hup, foto/film nummer 106 stond erop. Maar goed dat ik de camerabatterij nog even opgeladen had.

Op een bergrug bij het headquarter zou een IJsvogel (Kingfisher) moeten zitten. In tegenstelling tot zijn soortgenoten was dit geen vissende ijsvogel, maar een insecteneter. Ondanks het feit dat die er meer dan genoeg insecten zaten (een bij kroop in mijn broekspijp om me halverwege mijn dijbeen te steken…) was de IJsvogel niet te vinden, ook niet na een uur speuren. Toen was ik er eigenlijk wel klaar mee, we hadden die ochtend prachtige, felgekleurde vogels gezien en ik begon een beetje de korte nachtrust te voelen. Maar Mr. Nine wist van geen ophouden. Of hij wel eens verdwaalde, was mijn ietwat suffe vraag terwijl hij ons door de dikke jungle leidde.”No, never, this is my office”. Al tien jaar lang leidt hij bijna dagelijks toeristen rond door deze jungle. "You have a nice job” zei Bram, hetgeen hij met wederom een brede glimlach en pretoogjes bevestigde. Op naar de volgende vogelspotspot, genoeg geleuterd.

Smaragden koekoek, felrode minivet, wiens vrouwtje felgeel is, een veelkleurige parkiet, patrijzen, duiven, vliegenvangers, bijeneters en niet te vergeten de neushoornvogel in twee uitvoeringen. Bijna allemaal felgekleurd en bijzonder. Hoe het toch komt dat de vogels in de tropen zulke fraaie kleuren hebben en bij ons er vooral varianten van bruin en grijs bestaan? Later zagen we op een ander plekje toch nog de ijsvogel en toen begrepen we waarom hij zo'n moeite had gedaan. Hij staat prachtig op de video, wordt ongetwijfeld opgenomen in de videopresentatie waar al onze vrienden de komende maanden aan moeten geloven.

Hoogtepunt van de dag vormden naast de neushoornvogels, de gibbons. Op de dagexcursie hadden we ze ook al gezien en gehoord, maar nu hebben we bijna een uur aan de kant van de weg gestaan om naar een apart soort gibbons te kijken en vooral ook te luisteren. Een zeldzame soort, Pileated Gibbons, waarvan het mannetje witte ballen heeft. (Mr. Nine wist voor alle relevante begrippen het Nederlandse woord trouwens!). Circusartiesten. De acrobatische toeren van deze dieren waren een lust voor het oog, soms leek het maar net goed te gaan bij de sprong van boom naar boom 40 meter boven de grond. Vooral indrukwekkend was het geluid dat deze dieren produceerden. Het is niet goed te omschrijven: soms klagelijk janken als een uil, soms roepen, dan weer trommelen. Crescendo, eerst zachtjes en allengs harder. Territoriumafscherming, begrepen we. We hebben er geluidsopnames van gemaakt met onze telefoons (waarvan wij niet eens wisten dat er een recorder opzat, maar Mr. Nine gelukkig wel). Ik heb nu een nieuwe wektoon, gibbongeluiden.

De dag werd afgesloten, na een korte ontmoeting met een grote varaan en drie wilde olifanten, met een formidabele tropische regen- en onweersbui. Toen we na een barre tocht over kletsnatte wegen begeleid door blitz und donner thuiskwamen, was het terras van het guesthouse bijna ondergelopen. In het gangetje op weg naar de kamers was een klein riviertje ontstaan. Maar met vereende kracht werd alles weer drooggemaakt en weggebezemd, zodat we binnen de kortste tijd aan onze avondmaaltijd zaten. Zo, dan hebben we dat tenminste ook nog meegemaakt, de echte tropische regenbui ontbrak nog aan deze fantastische reis. We kunnen naar huis, met een fietstas vol prachtige herinneringen.

De top drie van alles

De leukste aspecten van de reis:

1. Het fietsen op de tandem

2. De ontmoetingen met wereldfietsers en andere fietstoeristen

3. De ontspanning, het overal de tijd voor hebben, het stilstaan bij gevoelens en gebeurtenissen, het afstand nemen van je dagelijkse leven thuis en het tevreden thuiskomen.

De minder leuke aspecten van de reis:

1. De zadelpijn

2. De wegen en de weggebruikers in Cambodja

3. Het toeteren in Vietnam, de honden in Thailand

De leukste verblijfplaats:

1. Chiang Khong, Thailand (Peyton place)

2. Kampot, Cambodja(backpackersoord, voor backpackeers op leeftijd)

3. My dream , middle of nowhere, Thailand , ( en nog 20 andere kanshebbers)

De hoogtepunten:

1. De tempels van Angkor op de tandem

2. De Irrawaddy dolfijnen bij Kratie

3. De vogelexcursie in Khao Yai NP

En met eervolle vermelding (zonder rangorde en ongetwijfeld onvolledig): de watermeloen langs de weg op de etappe naar Thalat, de reacties uit Nederland op onze stukjes, Full moon festival op Wat Phu, de eet- en drinksessies met Joost en Marion, squidfishing op Phu Quoc, de uitvliegende vleermuizen in Khao Yai, de fietstocht op de noordpunt van Phu Quoc, het dakterras in Pakse, het rondritje over Kho Trang (eilandje in de Mekong bij Kratie), het terrasje met uitzicht op de markt in Kratie, de zonsondergangen boven de Mekong, de fietsenmaker in Chang Mai, het weerzien met Lisanne en Sander, de gratis garnalen op de etappe naar Ban Phe, de derde klasse treinrit vanuit Ayutthaya, het schrijven van de stukjes, de ijsvogels en bijeneters op de draden langs de weg, de dagtocht met de tuk-tukchauffeur in Phnom Penh, het dagtochtje langs de hilltribes bij My dream, het langdurig met elkaar optrekken, de "asian way of life”, de meedansende straatkinderen bij de openlucht-aerobics op de kade in Phnom Penh, het overal de tijd voor hebben, de lachkick van de tuk-tukchauffeur in Siem Reap, het marktbezoek tijdens de cooking class in Siem Reap, het chillen in Vang Vieng, de blinde massage in Phnom Penh, de nightmarket in Chang Mai, alle opgestoken duimen, de "sawadee” roepende smoezelige kindertjes in Laos, de Skypesessies met Lisanne, de afdaling naar Tad Lo (69.5km/hr!), de massage op de kade van de Mekong in Chiang Saen, de belangstelling voor (de prijs van) de fiets en het maken van deze samenvatting.

De dieptepunten:

1. Zeurende Nederlandse toeristen die zeggen dat het hier vroeger allemaal veel leuker was

2. De 40 km over highway 6 richting Phnom Penh

3. De snijdende bus in Vietnam

De mooiste tempels:

1. Bantra Srey, Angkor, Cambodja

2. Wat Phu, Champassak, Cambodja

3. Wat Xieng Thong, Luang Prabang, Laos

De mooiste hotelkamer:

1. Kingfisher Eco Lodge, Laos: verzorgde houten ecobungalow met groot balkon en fraai uitzicht over de wetlands , ook vanuit je bed (vanonder de klamboe)

2. Orchid hotel, Vientiane, Laos: upgrade naar een suite met Mekong View

3. Nikita resort, Ban Song Khon, Thailand: gloednieuwe luxe bungalow

De mooist gelegen kamer:

1. My dream, middle of nowhere

2. Riverview bungalow, Khanu Worawatshoburi

3. Malee bungalows, Chiang Dao

De beroerdste hotelkamer:

1. Anodard hotel, Nakon Sawan, Thailand:naargeestig hok met onmogelijke indeling, zonder daglicht, aan parkeerplaats

2. Naamloos guesthouse, Kasi, Laos: smerig, plastic om het matras,vies eten, geen wastafel

3. Gin's guesthouse, Chiang Saen, Thailand: verouderd ,verwaarloosd, vies

Het lekkerste bed:

1. Eden resort, Phu Quoc, Vietnam (2.50 x 2.20m)

2. Kingfisher ecolodge, Laos: vanuit bed fraai uitzicht, romantische klamboe

3. Lotus Lodge, Siem Reap, Cambodja: lekker zacht!!

Het beroerdste bed:

1. Poung Pet guesthouse, Mukdahan, Thailand (krakende in je billen priemende spiralen)

2. Naamloos guesthouse, Kasi, Laos: plastic om het matras

3. Soi Dao resort, Soi Dao, Thailand (en nog 30 andere kanshebbers): keihard!!!!!

Het lekkerste eten:

1. Fried crab met Kampot Pepper, Kep, Cambodja

2. Gegrilde coquilles, Mai Phuong, Phu Quoc, Vietnam

3. Kip Cordon Bleu, Siem Reap, Cambodja

Het smerigste eten:

1. Supertaai varkensvlees, Thalat, Laos

2. Muffe vis, Khong Chiam, Thailand

3. Noodle Soup, Kasi, Laos

En alle worstjes bij het "American Breakfast”. Zelfs de katten vraten ze niet.

Het scherpste eten:

1. De Tom Yam Soup in het Nikita resort

2. De "farang-spicy” curry van de Riverside Bistro in Phnom Penh. De verklaring stond op de rekening: very spicy

3. Het meeste andere eten in Thailand als je er niet bij hebt gezegd dat je het "Mai ped c.q. farang-spicy” wil

Het lekkerste bier:

1. Beer Lao

2. Singha beer

3. Tiger beer

De mooiste etappe:

1. Kasi- Vang Vien, Laos, 59 km, karstgebergte en authentieke dorpjes

2. Thung Saliam- Li, Thailand, 115 km, bergen en bossen

3. Tad Fane- Tad Lo, Laos, 80 km, Bolavenplateau, koffieplantages en authentieke dorpjes

De saaiste etappe:

1. Siem Reap- Sisaphon, Cambodja, 106 km, lange rechte weg over de vluchtstrook door eindeloze grauwe rijstvelden

2. Kingfisher Eco Lodge- Don Khong, Laos, 93, bloedhete lange rechte weg door dorre rijstvelden

3. Nong Khai- Pak Khat, Thailand, 100 km, smalle strook langs saaie autosnelweg

De zwaarste etappe:

1. Stung Treng- Kratie, Cambodja, 143 km, lange rechte weg, weinig afwisseling

2. Chiang Saen- Chiang Khong,Thailand, 72 km, zware beklimmingen ( "u krijgt het vandaag niet cadeau”, zei de routebeschrijving. Dat klopte.)

3. Kep- Takeo, Cambodja, 114 km, lange rechte drukke weg met forse tegenwind

De lichtste etappe:

1. Lamphung- Chiang Mai, Thailand, 32 km, leuke vlakke en gevarieerde etappe langs de rivier

2. Don Khong- Don Det, Laos, 33 km, werd uiteindelijk sprintetappe, dus misschien niet eens zo heel licht, maar kort

3. Khemmarat- Ban Song Khon, Thailand, 38 km, korte wandeletappe

De langste etappe:

1. Stung Treng- Kratie, Cambodja, 143 km

2. Kratie- Kampong Cham, Cambodja, 131 km

3. Li- Lamphung, Thailand, 119 km

De kortste etappe:

1. Chao Lao beach- Khung Wiman, Thailand, 20 km

2. Eden resort- Mai Phuong resort, Vietnam, 20 km

3. Kep- Kampot, Cambodja, 24 km (en vv)

De duurste kamer:

1. Eden resort, Phu Quoc 330$

2. Kingfisher Ecolodge 75$

3. Mai Phuong resort, Phu Quoc 70$

Kep Lodge 70$

De goedkoopste kamer:

1. Phnom Da guesthouse, Takeo 6 $

2. Riverside guesthouse, Stung Treng 6$

3. Bounmy guesthouse, Pakbeng 5 €

Het leukste vakantieland:

1. Cambodja

2. Thailand

3. Laos

Het aangenaamste fietsland:

1. Thailand

2. Laos

3. …………….

Ons favoriete bagagestuk:

1. De laptop

2. Het elastieke waslijntje(M)

De vogelboekjes(B)

3. De Dazer (hondenafschrikker)

Ongebruikte bagagestukken:

1. Alle reserveonderdelen behalve twee binnenbanden

2. De wigjes die we op aanraden van Klaas en Marianne hadden meegenomen

3. De diarree en obstipatiepillen


4.

De reis in cijfers

De totale duur: 121 dagen

Duur van de fietstocht: 111 dagen

Aantal fietsdagen: 69

Aantal rustdagen: 42

Aantal rustdagen niet gefietst: 18

De totale fietsafstand: 5034 km

De langste etappe: 143 km

De kortste etappe: 20 km

De gemiddelde dagafstand op fietsdagen: 68 km

De gemiddelde dagafstand op rustdagen: 15 km

Aantal verplaatsing op andere wijze: trein (1x), boot (2 x), minivan (3x)

Aantal oversteken van de Mekong : 11

De hoogste snelheid: 69.5 km

Aantal hotels/guesthouses/resorts: 69

Aantal lekke banden:2

Aantal technische mankementen: 2 (haperende Rohloff naaf en disfunctionerende sleeprem in week 2)

Aantal minuten in de regen gefietst: 7 (5+1+1)

Het aantal massages: 28 (M), 30 (B)

Aantal dagen in Thailand: 56, gemiddelde hotelkosten 18 €

Aantal dagen in Cambodja: 25, gemiddelde hotelkosten 21 €

Aantal dagen in Laos: 24, gemiddelde hotelkosten 20 €

Aantal dagen in Vietnam: 11, gemiddelde hotelkosten 63 €

Aantal etappes van 100 km of meer: 11

90-99 km: 9

80-89 km: 5

70-79 km: 8

60-69 km: 5

50-59 km: 5

40-49 km: 10

30-39 km: 6

20-29 km: 6