Week 3 Li - Fang

zondag 14 januari Li - Ban Hong 66 km
Maandag 15 januari Ban Hong - Lamphun 57 km
 

Stiekeme biertjes

’s Middags zo rond een uur of half vijf vinden wij het vaak tijd voor een biertje. Punt is alleen dat de winkels tussen 2 en 5 uur geen drank mogen verkopen. De supermarkten zijn daar heel erg strikt in, de kleine winkeltjes veel minder.

Vlak naast ons hotel is zo’n klein winkeltje. Terwijl ik kwam aanlopen zag ik al dat er veel politie op de been was. Op het kruispunt, recht tegenover het winkeltje, was een ongeluk gebeurd. Niks ernstigs, maar er stond onder andere een agent op de stoep voor het winkeltje te praten met de scooterrijdster die bij het ongeval was betrokken. Ik pakte toch maar twee biertjes uit de koeling en zette die op de toonbank om af te rekenen. De eigenaresse van de winkel keek langs mij heen of de agent wat had gezien, maar die was druk bezig met de scooterrijdster. De blikjes werden in een bijna ondoorzichtig zakje gedaan, maar je kon nog zien dat er twee Singha-biertjes inzaten. Uit de prullenbak kwamen twee papiertjes, die om de blikjes heen gewikkeld werden. Nog niet goed genoeg. Blikjes er weer uit en nog een papiertje eromheen, dat met een elastiekje op zijn plaats werd gehouden. Het resultaat was nog niet helemaal waterdicht, maar ik maakte duidelijk dat ik mijn bijdrage aan dit complot zou leveren door het zakje niet aan de hengsels te dragen, maar tegen mijn lichaam aan. Dat stelde de winkelierster gerust. Missie geslaagd.

Heerlijk, zulke stiekeme biertjes.

Dinsdag 16 januari Lamphun - Chiang Mai 35 km

17 en 18  januari Chiang Mai

Toerist

De afgelopen dagen waren we in Chiang Mai, de hoofdstad van het noorden van Thailand. Daar waren we toeristen, geen fietsers. En we deden wat alle toeristen doen: tempels bezoeken, shoppen en weinig succesvol afdingen op de nightmarket, 2 x een massage, je laten afzetten door een taxichauffeur, een gin tonic drinken en een hamburger met frietjes eten. En andere toeristen bekijken. Backpackers, altijd bleek en vermoeid eruit ziend. Hij met baardje, zij in ultrakorte short of slobberbroek. Beiden flink onder de tattoos. En ijzerwerk in allerlei lichaamsdelen gestoken. Middelbare niet-topfitte westerse mannen. Het resterende spaarzame haar in een vettig grijs staartje in de nek geknoopt. In de linkerhand een sigaret en een pul bier, in de rechterhand een zwijgzaam Thais mokkeltje. Meestal van het originele vrouwelijke geslacht, maar soms ook een verbouwd mannelijk exemplaar. En Chinezen, vooral vrouwen, altijd in een groep, luid kakelend en voordringend. We vonden het best boeiend, we zitten onderweg vaak eenzaam met zijn tweeën in een verlaten restaurant, dan valt er niet zoveel te observeren. Maar hier kunnen we wel weer even op teren, nu maar weer verder fietsen, noordwaarts!

Vrijdag 19 januari Chiang Mai- Chiang Dao 86 km

Zaterdag 20 januari Chiang Dao- Fang 88 km