Thailand 2018

Ayuhttaya, 1 januari 2018

Stukjes tikken

Gaan jullie weer fietsverhalen schrijven, vroegen de mensen. Natuurlijk, want fietsen in den vreemde gaat gepaard met stukjes tikken. Kijk maar eens op www.crazyguyonabike.com, een Engelstalige website waar inmiddels meer dan 13.000 fietsers hun verhalen achterlieten. Dat komt waarschijnlijk omdat je ’s avonds in je spaarzaam ingerichte guesthousekamer niet veel anders kan doen dan boekje lezen, Thai boksen kijken of je belevenissen vastleggen. Voor jezelf, namelijk leuk voor later maar wellicht wil iemand van het thuisfront het ook nog eens lezen.

We maakten  dankbaar gebruik van CGOB bij de voorbereiding van deze fietsreis, die we aanvankelijk in Myanmar en in Thailand hadden gepland. Maar dit najaar besloten we dat vakantie vieren in een land waar een paar honderd kilometer verderop een genocide plaatsvindt toch niet zo’n goed idee is.

We maken daarom nu alleen een rondje door Midden en Noord Thailand. Van Ayuhttaya noordwaarts naar Chiang Rai en dan met een bochtje weer terug. Met aansluitend een beetje strand en een paar dagen Bangkok. Klinkt niet echt vervelend toch? Deels een route die we al eerder hebben gereden maar met programma’s als Ride with GPS, de app Pocket earth en niet te vergeten Booking.com naar eigen inzicht aangepast. Naar eigen inzicht wil vooral zeggen over kleinere weggetjes, want het verkeer is hier nogal toegenomen in de laatste 10 jaar.  Fietsen in Thailand is, zoals het hele land, verder tamelijk relaxt: overal lekker en goedkoop eten, een hoge guesthouse dichtheid, vriendelijke mensen, meestal hoffelijke chauffeurs. En meestal mooi weer al moet je wel vroeg je bed uit om het niet te heet te krijgen op de fiets in de loop van de dag.

Dankzij alle digitale hulmiddelen lijkt het geheel wat minder avontuurlijk,  hoewel het altijd avontuurlijker is dan ons favoriete fietsrondje naar Katwijk via Meijendel en de oprijlaan van de Koning. Genoeg om je nog te verwonderen waarschijnlijk. Dus hopelijk ook genoeg stof voor stukjes. Zo niet, dan blijft het rustig aan deze kant. Dat betekent niet dat we niet genieten maar vooral dat we jullie er niet mee lastig vallen -:}. Morgen de eerste etappe, it giet oan!