Week 12 Ayutthaya - Kanchanaburi

17/1 terug uit Nederland
18/1 rondrit Ayutthaya
19/1 Ayutthaya -Beng Lan 95 km
 
Phuang Malai 
Bij een rood stoplicht onderweg in de taxi naar Bangkok airport kochten we vorige week op het laatste moment nog een Phuang Malai, een Thaise jasmijnkrans. 
Voordat de verkoopster die haar dagen slijt tussen de uitlaatgassen van wachtende en optrekkende auto's kon bedenken welke toeristenprijs ze zou berekenen riep de taxichauffeur al twenty bath. Bang was hij dat de transactie niet was afgerond voordat het stoplicht weer op groen sprong. De Phuang Malai bestaat uit zachtgeurende jasmijnbloemen, goudsbloemen en soms roosjes en staat symbool voor een hoop dingen in het Boeddhistische
(bij-)geloof. Het beschermt je tegen onheil, brengt geluk en karma. Tevens is het een symbool van respect. Je geeft er een aan goede vrienden als ze bij je op bezoek komen. En Thaise kinderen geven er een aan hun ouders op vader- respectievelijk moederdag. We hebben er al jaren een aan onze fiets hangen, een variant van plastic uiteraard en tot nu toe is groot onheil ons op de tandem bespaard gebleven. Want die 7 lekke banden en drie gescheurde buitenbanden waren natuurlijk alleen om de moreel te testen. 
De bloemenkrans hebben we zondag om de voor eeuwig tot rust gekomen handen van mijn moeder gevouwen.  
Ze lag er vredig bij. We hebben haar dinsdag in besloten familiekring afscheid van haar genomen, haar wereld was de laatste jaren erg klein geworden. 
Naast de verdrietige kant was er ook een positieve kant aan ons ongeplande bezoek aan Nederland. Natuurlijk het weerzien met dochterlief, maar ook even genieten van ons heerlijke bed en ons fijne huis. En natuurlijk alle lieve berichtjes en belletjes van vrienden, (ex-)collega's, buren en familie, dat geeft een ontzettend warm gevoel. Dat was ook wel nodig ook, want mijn lieve hemel, wat was het koud, somber en donker in Nederland. Na 10 weken tropenweer waren we dat even vergeten. 
Daarom zijn we dan ook maar snel (en Comfort Class comfortabel) en met drie nieuwe buitenbanden weer teruggevlogen, we hebben nog ruim vijf fietsweken voor de boeg. 
Je kunt in Thailand ook prima rouwen. Op elke straathoek is een tempel. Spiritualiteit en religie zijn hier met het dagelijks leven verweven op een aangename manier. Zonder schuld en boete, maar met ruimte voor een eigen invulling. Dat hebben we dan ook maar gedaan.  Gisteren tijdens ons rondje langs antieke en hedendaagse tempels in Ayutthaya een bloemenkrans geofferd aan Buddha, met een klein kaarsje en drie wierook stokjes. Weer twintig bath, maar terwijl we nog in gedachten verzonken tegenover Buddha zaten werd de bloemenkrans al weer weggehaald door een tempelmedewerker. Om weer opnieuw verkocht te worden. Maar Buddha had de boodschap vast al wel begrepen. 
Rust zacht moedertje!
 
20/1 Beng Lan - Kanchanaburi 93 km